Soome

tredu

Tampere Kutsehariduskolledž on piirkondik kutse-keskharidust pakkuv õppeasutus Soome teises suurimas linnas Tamperes. Tampere linn on ametlik hariduse pakkuja, mille alluvuses tegutseb ka Tampere Kutsehariduskolledž Tredu. Tredu Kutsehariduskolledž oma praegusel kujul on üsna uus, mis moodustati 2013 aastal Tampere Kolledži ja Pirkanmaa Hariduskonsortsiumi ühendamisel. Praegu õpib kolledžis 8000 põhikoolijärgset õppijat, 10 000 täiskasvanud õppijat ning töötajate arv on 1200, mistõttu on Tredu kutseharidust pakkuvate õppeasutuste seas Soomes suuruselt teisel kohal.

Kutsehariduskolledžil Tredu on Tampere regioonis ühtekokku 21 õppelinnakut, asukohaga Tamperes, Nokias, Virratis ning Ylöjärvi, Pirkkala, Kangasala, Lempäälä, Orivesi ja Ikaalineni omavalituspiirkondades. Kool korraldab kursusi ka teistes Soome piirkondades.

Tampere Kutsehariduskolledž Tredu pakub õppimisvõimlust 30 erineval kutsehariduskvalifikatsioonil, 35 kõrgema taseme õppe kutsekvalidikatsiooni õpet ja 11 spetsialisti kvalifikatsiooni, Tredu pakub ka tööelualaseid arendusteenuseid. Õppetöö toimub nii soome kui inglise keeles. Kool pakub ka kombineeritud õppe võimalust (toitlustuse-, pagari-, metallitöö, elektritööde-, ärivaldkonna-, ja rõivastevalmistamise erialadel) koos keskhariduse omandamisega ning ettevalmistusega soome riigieksamite läbimiseks. Tampere Kutsehariduskolledž Tredu omab ka õpipoisitöö korraldamise keskust ja tegeleb töökohapõhise õppega koostöös kohalike ettevõtete ja omavalitsustega.

Tampere Kutsehariduskolledžiga kohtusime esmakordselt 2014 aasta kevadel kui tänu erinevatel kutsevõistlustel osalenud ehituseriala õpetajate ja Tredu õpetajate koostööle sai teoks Tredu suure õpetajate grupi külastus HKHK-sse. Külastuse käigus sai kokku lepitud ka edaspidises koostöös nii õpilaste praktikate vahendamisel ehituserialadel kui ka õpetajate õpirände korraldamisel, Nüüdseks on praktiseerinud Tredus meie tisleri- ja restaureerimise õpilased ning praeguses projektis tahame teha koostööd õpetajate tasandil. Et tõsta meie ehitus-puiduvaldkonna õpetajate erialaseid pädevusi ja oskusi soovime Tamperesse erialaseid oskusi tõstma saata 2 ehitus-ja puidueriade õpetajat. Et tutvuda sealse õpetajate koostöö korraldamisega moodul-ja projektiõppes ning ettevõtete ja koolivahelise koostööga plaanime õpetajate õpilähetust Tredu Kolledžisse, soome töökultuur on ikka olnud see, millest on alati midagi õppida ja üle võtta.

Tampere kutsehariduskolledž on kogenud partner õpilaste ja töötajate õpirännete korraldamisel ning aktiivselt osalenud mitmetes arendusprojektides. Tredu on teinud ka pikaajaliselt ECVET-I alast koostööd oma välispartneritega, mille kohta samuti tahaksime rohkem kogemusi saada. ECVET-i kasutuselevõtt on Tredu kolledžis saanud teoks tänud Soomes läbi viidud ECVET pilootprojektile FINECVET projektidele, kus kolledži töötajad on osalenud alates 2005 aastast. Kool on osalenud ka muudes arenguprojektides, mis on seotud ettevõtetevahelise koostöö ja kavaliteedi hindamisega tööpraktikatel.